Köpa bostad i Spanien

Dina sökresultat

Vi gör bostadsköpet i Spanien enkelt och tryggt för dig.

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig en del från att köpa i Sverige, så det är viktigt att vara väl förberedd. Här är några av de grundläggande stegen:

1.Hitta rätt mäklare: Det kanske inte vanligtvis är det du skulle tänka på som ett första steg. Men i Spanien, och många andra länder, finns det två olika mäklare, med olika uppdrag. En mäklare som hjälper och assisterar dig som köpare och en som på samma sätt hjälper säljaren att hitta en köpare. Så därför är det viktigt att välja din mäklare med omsorg. Läs recensioner, hör med vänner och gör din efterforskning. En fördel är säkert att de talar ditt språk och att de kan assistera dig hela vägen – från att hitta en bostad enlig dina kriterier och genomföra köpet, till efter – med ev. uthyrning, renovering etc. OBS! Din mäklare tar inget betalt av dig för detta, utan ersättningen sker först när du har köpt en bostad och då ersätts mäklaren med provision från säljaren.

2.Hitta bostad: Nästa steg är att hitta rätt bostad som passar dina behov. ”Homenetspain” har ett stort utbud av bostäder över hela Costa del Sol, nyproduktion och andrahandsbostäder. Beskriv dina planer med köpet och hur du tänker dig att du ska utnyttja bostaden och vad som är viktigt för dig, så hjälper vi dig att hitta rätt både område och boende.

3.Finansiering och budget: Innan du börjar leta är det bra att ha en klar bild av din budget. Många spanska banker erbjuder lån till utländska medborgare, men det kan vara bra att kolla med svenska banker också, för att se vilken lösning som passar bäst.

4.Rättslig rådgivning: Det är viktigt att anlita en lokal advokat som är specialiserad på fastighetsköp, vilket är en vital del av processen. Vi sätter dig i kontakt med advokater som talar ditt språk. De hjälper dig med ”due diligence”; att kontrollera att alla nödvändiga tillstånd och papper är i ordning på bostaden, samt att skaffa ett NIE nummer (ett skattenummer som behövs för att få köpa en bostad i Spanien) m.m.

5.Kontrakt och handpenning: När du hittat rätt bostad och fått din finansiering på plats, skrivs ett reservationskontrakt och en handpenning på (vanligtvis) € 6.000 erläggs i det flesta fall till din advokats klientmedelskonto. Efter att advokaten gjort sin undersökning, skrivs köpekontraktet och 10 % av köpeskillingen betalas. Resterande belopp betalas vid tillträdet när köpekontraktet signeras hos notarie. Normal tid för ett köp är ca 1-2 månader.

6.Kostnader att räkna med: Förutom köpeskillingen tillkommer kostnader som skatt (vanligen 7–10 % av köpeskillingen), notarieavgifter, registreringsavgifter och advokatkostnader. Det är viktigt att ha dessa i åtanke när du budgeterar för ditt köp. Hör med oss om exakta uppgifter. 

 

ATT KÖPA HUS I SPANIEN

Spanien har ett behagligt klimat i jämförelse med norra Europa och en jämnare ljusfördelning året om gör livet behagligt. Landet har också en fullt utvecklad infrastruktur för turism och nöjen. Det är en kort flygresa dit och Spanien är medlem i EU och det innebär att det i sort sett tillämpas samma regler som i Sverige när man köper en bostad.

Klimatet och framför allt att det är ljust nästan året om. God mat, vänligt folk och fina varma sandstränder.

Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Cálida, Mallorca samt Kanarieöarna.

Åldersgruppen över 50 år är fortfarande i majoritet bland de som köper boende där. Men på senare år har även åldersgruppen 35–40 börjat köpa semesterbostad i Spanien i stället för att äga en sommarstuga. Flera har flyttat dit och arbetar därifrån.

Bostadsmarknaden i Spanien varierar mellan inlandet och kusten. I inlandet dominerar spanska köpare, medan kustnära områden attraherar internationella investerare, vilket driver upp priserna.

Under 2024 har bostadspriserna ökat med i genomsnitt 4 %. Den höga efterfrågan på nya bostäder, som överstiger utbudet, har bidragit till stabila och stigande priser. Nyproduktionen har minskat sedan bostadsmarknadskrisen för flera år tillbaka, och byggbolagen är nu mer försiktiga med att starta nya projekt innan tidigare byggnation är sålda, vilket skapar balans mellan utbud och efterfrågan.

Det förväntas en fortsatt prisuppgång när bankräntorna börjar sjunka och antalet bolån ökar, vilket ytterligare kan öka efterfrågan. Återförsäljningen av andrahandsbostäder har också ökat, med köpare främst från Polen och Ukraina.

Vid bostadsköp längs hela den spanska kusten tillkommer cirka 13 % i extra kostnader – varav 10 % utgörs av moms och cirka 3 % av övriga avgifter, såsom juridiska handlingar, notarieavgift för lagfarten, stämpelskatt och fastighetsregister. Cirka 21% moms läggs på garagets pris om det köpes separat. För möbelpaket i bostaden tillkommer 21% om det inte är inkluderat i bostadsköpet. 

Att välja rätt område är avgörande för att du ska trivas. Vi hjälper dig att hitta det perfekta området utifrån dina önskemål och behov. Vi guidar dig genom bostadsmarknaden, visar dig runt och delar med oss av vår expertis så att du kan fatta ett tryggt beslut.

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig från den svenska processen, både juridiskt och administrativt. Därför är det mycket viktigt att ta hjälp av en mäklare som kan vägleda dig genom den juridiska processen. Dessutom granskas hela affären av en notarius publicus utöver jurister och mäklare. 

I Spanien sker budgivningen oftast genom en direkt förhandling mellan köpare och säljare, snarare än genom en öppen budgivning med flera spekulanter. Utgångspriset är satt, men du har möjlighet att lägga ett bud under det och låta mäklaren förhandla fram bästa möjliga slutpris åt dig. För nyproducerade bostäder gäller fasta priser, däremot kan mäklaren hjälpa dig förhandla fram eventuella förmåner.

I samband med kontraktsskrivning vid en andrahandsförsäljning ska du som köpare betala en handpenning, som normalt är 10 procent av köpesumman. Den slutliga betalningen sker oftast på tillträdesdagen hos Notarius Publicus.

Om du köper en nyproducerad bostad upprättas ett reservationsavtal med byggbolaget. Vid bokning betalas vanligtvis en reservationsavgift/handpenning på cirka 10 000 euro. Enligt spansk praxis kan denna summa gå förlorad om köpet ångras. Handpenningen betalas ofta med kreditkort, medan övriga betalningar sker via banköverföring eller bankcheck.

Efter att köpeavtalet har signerats har köparen 2–3 veckor på sig att påbörja betalningarna, vilket innebär minst 40 procent av köpesumman under byggnationen. Resterande belopp betalas på tillträdesdagen hos Notarius Publicus i Spanien.

Svenska banker beviljar i regel inte lån där en bostad i Spanien används som säkerhet. Däremot går det ofta att belåna en befintlig bostad i Sverige, såsom en villa eller bostadsrätt, för att finansiera köpet. Ett annat alternativ är att ansöka om ett banklån i Spanien och använda den tilltänkta bostaden som säkerhet.

Hur mycket du kan låna beror på bostadens värde samt din ekonomiska situation, inklusive inkomst och befintliga skulder. Spanska banker beviljar generellt inte lån om de totala levnadskostnaderna och skulderna överstiger 30 % av inkomsten. Kraven kan dock variera mellan olika banker.”

Numera är det 10 procents mervärdeskatt (IVA) på nyproduktion, en engångsskatt, och 10 % på övergång av egendom (ITP) från en person till en annan när du köper en bostad i Spanien. Skatterna kan variera mellan olika områden.

Du betalar ingen fastighetsskatt i Sverige men i Spanien betalar du en kommunal fastighetsskatt som baseras på taxeringsvärdet. Skattesatsen varierar mellan olika kommuner och ligger på 0,4 – 1,1 %. Du betalar även en statlig förmögenhetsskatt om cirka 0,5 % som också baseras på bostadens taxeringsvärde.

I Spanien utfärdas en lagfart vid bostadsköp, vilket innebär att äganderätten är friköpt – du äger bostaden fullt ut. Lagfarten utfärdas av Notarius Publicus och registreras sedan hos det spanska lantmäteriet.

Bostadsavgifterna är generellt lägre i Spanien jämfört med Sverige. Som fastighetsägare betalar du endast samfällighetsavgifter, vilka täcker föreningens driftkostnader såsom skötsel av gemensamma ytor, trädgårdar, pool, trappstädning och hissunderhåll. Om du äger en garageplats tillkommer en separat avgift för dess underhåll. I byggnader med gemensamt övervakningssystem tillkommer även en avgift för säkerhetstjänster.

Vi samarbetar med väletablerade fastighetsjuristbyråer som behärskar svenska, engelska och flera andra språk för att säkerställa en trygg och smidig fastighetsaffär.

Driftskostnaderna för din bostad i Spanien beror naturligtvis på vilken typ av bostad du köpt och hur mycket du nyttjar den. En försiktig beräkning av den totala driftskostnaden för en lägenhet med 3 rum är cirka 150 – 200 EUR per månad beroende på om det är nyproduktion eller en begagnad bostad. Kostnaden inkluderar bland annat samfällighetsavgift (Comunitarios), el och vatten, hemförsäkringspremie och fastighetsskatt (ibi som betalas till SUMA en gång om året). 

För fullständig juridisk hjälp rekommenderar vi att du låter oss sätta dig i kontakt med en oberoende spansk-svensk advokatfirma. Kunder som är registrerade hos vårt företag ”Hem i Solen” erbjuds 35 minuters kostnadsfri rådgivning för att våra kunder ska känna sig säkra och få svar på sina frågor. 

Vanligtvis är kostnaden för juridiska handlingar mellan 1,2 -och 1,5 % av bostadspriset och räknas som en naturlig del av köpkostnaderna. Tillsammans hjälper vi dig med att:

  • Skaffa ett registreringsnummer från den spanska myndigheten (NIE) för bostadsköpet.
  • Öppna ett bankkonto för att betala via autogiro och skatter och för att få inkomster.
  • Granska all dokumentation för förvärv.
  • Förbereda lagfartens handlingar för en notariuspublicus.
  • Registrera egendom hos de spanska myndigheterna.
  • Skriftens sigill.
  • Hantera hemförsäkring samt vatten- och el abonnemang. Kort sagt, vi tar hand om alla formaliteter så att du får lagfarten och nycklarna utan att behöva oroa dig för byråkratiska frågor.

Jämför listor